torek, 29. marec 2011

3.VAJA

V naslednji vaji sem se ukvarjala z načrtovanjem. Tloris in fasadi sem narisala z programom AutoCad. Pomembno je, da je tloris zelo preprost. Sestavljen je iz dveh kvadratov.

V večini se uporablja opeka, nekaj pa je tudi stekla in lesa. Višine objekta se spreminjajo, najnižji objekt meri 4m v višino, streha (ki na prvem tlorisu ni vidna) pa je na višini 6m.




Na tloris je položena streha, prav tako kvadratne oblike.


Na sliki je tloris, z obrisom strehe in oznakami za prereze.









torek, 15. marec 2011

2.VAJA

1. Analiza tlorisa širše dane lokacije
 
Moja lokacija se nahaja v Evropski državi, imenovani Slovenija, ki leži v srednji Evropi.
(označena je z rdečo)

Glavna in pomembna mesta v Sloveniji in njeni bližini:


 Pomembne reke, ki tečejo po območju Slovenije so:


V Sloveniji se nahaja območje Gorenjska


in na Gorenjskem se 25km iz Ljubljane in 15km iz Kranja nahaja majhno mesto, imenovano Škofja Loka.

Zemljevid Škofje Loke s pomembnimi objekti


 1. kašča, 2. Loški grad, 3. sodišče, 4. mladinski kulturni center Rdeča Ostriga, 5. gimnazija Škofja Loka, 6. kavarnica Homan, 7. kopališče


SLIKE LOKACIJE












RAZVOJ KONCEPTA

Najprej sta bila zamišljena dva kubusa, ki bi določevala dva prostora oziroma dva objekta.

Da bi bil izkoristek bolši, dodala streho, ki bi omogočala tudi gibanje zunaj v nelagodnih trenutkih ( torej ob dežju, vetru, močnem soncu itd.)

Potem sem streho razširila nad objekt, kar preprečuje direktno svetlobo v zahodni objekt, kjer je bilo mišljeno veliko oken.
Nato se je porodila misel o takšni strehi, ki bi vseeno omogočila več indirektne svetlobe v objektu.


Čisto na koncu se je pojavila ideja o kvadratni strehi, ki prav tako omogoča dovolj indirektne svetlobe, hkrati pa deluje bolj dinamično in zanimivo.

ponedeljek, 7. marec 2011

1.VAJA

IZBOR OBJEKTA
Objekt sem prenesla iz izpita za predmet arhitekturno oblikovanje 1. Seveda bo objekt prilagojen novi lokaciji in novi namembnosti. Pri AO1 je bil moj objekt namenjen galeriji in čajnici, novi objekt pa bo namemnjen mladim, ki se radi družijo. Ponovno bo razdeljen na 2 dela in namreč na lokal, bar, kakor koli želite slišati, kjer bo prostor za 'kofetkanje',v večernih urah pa tudi za zabave in manjše koncerte. Drugi del pa bo atelje, kjer bodo mladi lahko izražali svoje umetniške misli. Namen celotnega objekta je druženje.






slike izpitne makete

PREDSTAVITEV OBJEKTA
Kot že omenjeno, bo namembnost objekta druženje mladih (mladi= študentje, dijaki, skratka vsi, ki radi radi gredo iz hiše in se zabavajo). Objekt se prilagodi novi lokaciji, kar v konkretnem primeru pomeni, da ne potrebujemo več nepravih oblik objekta, kot je slikano na slikah maket zgoraj. Namesto teh se uporabita dva preprosta kubusa, ki ju prekriva nadstrešek, ki svojih oblik ne spremeni. V kubusu z manjšim volumnom je predviden atelje, v tistim z večjim volumnom pa lokal. Celoten objekt deluje zelo preprosto, kar je tudi ideja same vaje.
tloris

LOKACIJA
Glede na to, da sem iz Škofje Loke bo tudi objekt lociran v našem majhnem mestu. Zaradi njegove namembnosti je logično, da ne sme stati predaleč iz samega centra mesta, pa vseeno ne preblizu le tega, če se bodo v njem res odvijali kakšni manjši koncerti, zabave, itd. Seveda mora biti lokacija lahko dostopna, bližina stanovanjskih stavb pa ni preveč zaželjena.

Moja izbrana lokacija je torej v neposredni bližini t.i. vojašnice, lokostrelskega strelišča in plezalnega centra. V "vojašnici" se nahajajo prostori Ljudske univerze, zapuščene mizarske delavnice,  mladinski kulturni center Rdeča Ostriga, odprt in zaprt skate park, sodišče in zelo veliko parkirišče. Sicer se tam nahaja tudi nekaj stavovanjskih hiš, vendar so te dovolj odmaknjene, da jih hrup ne bi motil. Iz "vojašnice" se do lokacije pride po strmejšem klancu. 




Slike lokacije so slikane februarja 2011, pogled iz zraka pa sem dobila na "Google Earth". Podrobneje bo lokacija predstavljena v nasledni vaji :)